Everything  About  Image
 

Το GouaStudio είναι περισσότερο μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη της εικόνας και της αφήγησης παρά μια εταιρία με την τυπική σημασία της λέξεως. Δραστηριοποιείται στο χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών 25 και πλέον χρόνια καλύπτοντας μια γκάμα δραστηριοτήτων που εκτείνεται από τις γραφιστικές τέχνες μέχρι τα οπτικοακουστικά μέσα. Σκοπός του είναι να παράγει εικόνες και αφηγείται ιστορίες μέσα από αυτές ανεξάρτητα από το κόστος και τα παρεχόμενα μέσα, ίσως γιατί πήρε την υποτιθέμενη κινέζικη παροιμία στα σοβαρά.
Ιδρυτής του συνασπισμού αυτού είναι ο κινηματογραφιστής Μιχαήλ Μπούρης και γύρω του με τα χρόνια συγκεντρώθηκε μια ομάδα συνεργατών που παρόλες ή εξαιτίας των διαφορών στις γνώσεις, απόψεις και αισθητικές καταβολές συνεργάζονται άψογα και με αξιοπρόσεχτα - τις περισσότερες φορές- αποτελέσματα.
Οι διαφορετικές αισθητικές καταβολές και ο σεβασμός στις ικανότητες και τις γνώσεις μας μάς δίνει τη δύναμη να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που προκύπτουν στην πορεία υλοποίησης των projects που αναλαμβάνουμε με πρωτότυπο και αισθητικά άψογο αποτέλεσμα.
Η αγάπη, η γνώση και η ανάγκη η δουλειά μας να αποτελεί όχι μόνο λύση για τον επιούσιο αλλά και κομμάτι της προσωπικής μας έκφρασης μας καθιστά, πιστεύουμε, κατάλληλους για οποιαδήποτε "αποστολή" που απαιτεί ταχύτητα, ευελιξία και άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες.
Όταν τ'ανοίγω βλέπω εμπρός μου ό,τι κι αν τύχει.
Όταν τα κλείνω βλέπω εμπρός μου ό,τι ποθώ.


Ανδρέας Εμπειρίκος, Ενδοχώρα

Λίγη ιστορία . . .

  Το 1989 δύο φίλοι, σπουδαστές στη κιν/φική σχολή της Ευγενίας Χατζίκου, σχηματίζουν μια άτυπη δημιουργική ομάδα ορμώμενοι από την κοινή ηθική τους και την παρεμφερή αισθητική τους άποψη. Την ομάδα αυτή τη βαφτίζουν Goua, δίνοντάς της το όνομα ενός φανταστικού ζώου, όχι τόσο χάριν αστεϊσμού αλλά θέλοντας να δηλώσουν έτσι το πώς έβλεπαν τη θέση τους στην τότε καλλιτεχνική - και όχι μόνο - πραγματικότητα.
Από τότε πολλά άλλαξαν. Φίλοι και συνεργάτες συνευρέθηκαν και χώρισαν τους δρόμους τους. Στο πέρασμα των χρόνων η παρέα αυτή - αν και άλλαξε πολλές φορές πορεία και απόψεις για τα πράγματα - δεν έπαψε να δημιουργεί μαζί, υπερσκελίζοντας τις αισθητικές αποκλίσεις που προέκυψαν από την προσωπική τους πορεία κρατώντας σταθερά όμως την αγάπη για την εικόνα και το φως και την ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από αυτά.
Αυτή η κοινή μας πορεία, βασιζόμενη πια όχι τόσο στην ταύτιση αλλά στην αποδοχή της διαφορετικότητας ήταν η αφορμή της κοινής στέγασής μας στους χώρους του GouaStudio.  Η κοινή πορεία της ομάδας που δημιουργήθηκε εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη θέληση να εργαστούμε μαζί και να ανταλλάξουμε απόψεις και εμπειρίες πάνω στο εκάστοτε αντικείμενο εργασίας μας. Αυτό μας παρέχει την δυνατότητα να κινείται ο καθένας μας ελεύθερα και να πραγματοποιεί δικά του ανεξάρτητα projects αλλά και να συνεργάζεται αρμονικά με τους υπόλοιπους διατηρώντας την ατομική του καλλιτεχνική ακεραιότητα.

Πολύ παρών (ελπίζουμε) . . .

   Από το 1989 μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν, όχι μόνο στο ελληνικό δημιουργικό γίγνεσθαι, αλλά και στην προσωπική μας ματιά. Η ανάγκη να περιγράψουμε τον κόσμο, όπως εμείς τον βιώνουμε, καθώς και η πεποίθησή μας πως η ικανότητα και η θέληση, αν δεν υπερκαλύπτει, σίγουρα εφευρίσκει τρόπους να ξεπερνά τις τεχνικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διαδικασία της δημιουργίας.
Οπλισμένοι με θέληση και πείρα πια προσπαθούμε να μείνουμε πιστοί στις απόψεις μας και ειλικρινείς στα «θέλω» μας. Γνωρίζοντας καλά πως η κοινωνία και τα εκφραστικά και τεχνικά μέσα αλλάζουν παρασύροντας μαζί τους και τις αισθητικές κατευθύνσεις των μελών της, προσπαθούμε να ορίζουμε το έργο που παράγουμε έχοντας σαν βάση όχι τόσο την τρέχουσα επιταγή αλλά - κυρίως - την δικιά μας ματιά πάνω σε αυτή παραμένοντας πιστοί στον στόχο μας.
Να δημιουργούμε εικόνες που να "αγγίζουν" και όχι να "χαϊδεύουν" την πραγματικότητα γύρω μας πιστεύοντας ακράδαντα στη ρήση του θείου Ανδρέα.