Everything About Image
 

Exibition 2/3

14 Δεκεμβριου 2009 - 10 Ιανουαρίου 2010

      Τον Αύγουστο του 2009 η επί  χρόνια συνεργάτης μου η κυρία Μαρία Καραθάνου με πλησίασε με μια πρόταση που πραγματοποιούσε μια επιθυμία  που είχα από το 1999 όταν πρωτοβρέθηκα στην Σερβία, στο Novisad.

Η ευκαιρία ήτανε πολύ καλή για να την αφήσω και έτσι βρέθηκα για άλλη μια φορά σε μια από τις πιο ωραίες και απαιτητικές περιπέτειες της επαγγελματικής ζωής μου.

Αποφασίσαμε να οργανώσουμε μια έκθεση διακρατική με 28 καλλιτέχνες και μηδέν χρήματα. ΟΙ ώρες δουλειάς ατέλειωτες. Οι αγωνία, το άγχος και οι εντάσεις στο έπακρο. Η ικανοποίηση, όταν τελείωσε, δεν περιγράφεται.

BOOZE COOPERATIVA
57 Kolokotroni str.
ATHENS
GREECE
Med I Krv Project

  Ιούλιος του 2009. Tο πρώτο ταξίδι στη Σερβία. Ένα φεστιβάλ, φιλοξενεί στα πλαίσιά του, μια εικαστική έκθεση. Ο τόπος, ο τρόπος και ο λόγος έγινε κοινός. Με ευκολία. Η απλότητα που πολλές φορές, ξεπερνά τα γεωγραφικά όρια και ο κοινός στόχος, που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες απρόβλεπτες, ιδιαίτερες και ανατρεπτικές.

Στόχος, να μην διακοπεί η δίοδος επικοινωνίας και να μην αλλάξει ο τρόπος που τα πράγματα συμβαίνουν, όταν έχουν λόγο ύπαρξης και ταυτότητα. Να μην σταματήσει, η ελευθερία του λόγου, των πράξεων, των ιδεών.

Έτσι απλά γεννήθηκε η ιδέα για την Med I Krv*/ Exhibition 2, στην Αθήνα, 6 μήνες μετά. Έτσι απλά οργανώθηκε σαν ιδέα αρχικά, από τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε αυτή. Η πρόθεση κοινή. Μια μετακινούμενη έκθεση, ανά τον κόσμο. Σε κάθε νέο τόπο, εντάσσονται καλλιτέχνες του τόπου, δίνοντας με τη σειρά τους καλλιτεχνικό στίγμα, και δημιουργώντας ένα κοινωνικό - πολιτισμικό υπόβαθρο τόσο πολιτιστικής όσο και κοινωνιολογικής αξίας. Τα παλαιότερα έργα αλλάζουν, παραμένουν ίδια ή μετασχηματίζονται. Οι καλλιτέχνες παραμένουν, αποχωρούν, και συμμετέχουν ξανά με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο. Ο αριθμός των έργων αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες. Αυτό που κυρίως χαρακτηρίζει τη μετακινούμενη αυτή δράση, είναι το ότι δεν ακολουθεί απαραίτητα, τις κλασσικές δομές ως προς τις καλλιτεχνικές συνεργασίες, αλλά διαδρά, αλλάζει, και αναπροσαρμόζεται συνεχώς ανάλογα με τις συνθήκες, το χώρο, το χρόνο, και τις αφορμές που δίνουν τα εικαστικά - καλλιτεχνικά έργα.

Αν θα έπρεπε να δώσουμε ένα χαρακτηρισμό, θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα working progress project, με συνιστώσες ευμετάβλητες ως προς τη δομή, αλλά ταυτόχρονα συγκροτημένες και αυστηρές ως προς τους στόχους που εξυπηρετεί.

Στην έκθεση της Αθήνας, θα φιλοξενηθούν 24 εικαστικοί καλλιτέχνες, 4 μουσικά σχήματα, μία εικαστική δράση, και θα εκτεθούν συνολικά 50 εικαστικά έργα. Κάποια από αυτά προϋπήρχαν, κάποια δημιουργήθηκαν εκ νέου, και κάποια θα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Οι ιδέες αλλάζουν, οι τρόποι αλλάζουν, οι αφορμές και οι στόχοι συνήθως μένουν ίδιοι. Η σημαντικότητα δεν είναι στο ποιοι θα είναι στην Med I Krv/ Exhibition 3 ή ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός. Η σημαντικότητα είναι το ότι αυτή η μετακινούμενη έκθεση ανά τον κόσμο, είναι ήδη στο δεύτερο σταθμό της, με την ελπίδα ότι η ιδέα μπορεί να γίνει πράξη.  Οι άνθρωποι που δούλεψαν για αυτή πιθανόν γνωρίζουν ήδη τη δυναμική της.

Project creative team, Greece

Elephant Walk

 

*med (σερβ)// bal (τουρκ)// μέλι (ελ)

  krv (σερβ)// kan (τουρκ)// αίμα (ελ)

 


ΛΙΣΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ:

Κείμενο καταλόγου

Μάρκα Τόμιτζ Τζούριτζ

Επιμελητές
Ζιέλικο Βιτόροβιτζ
Νάταλιγια Ρομάνοβιτζ
Μαρία Καραθάνου

Επίτιμος Επιμελητής
Λία Σταμοπούλου

Υπεύθυνος project Ελλάδα
Μαρία Καραθάνου
Elephant Walk

Υπεύθυνος project Σερβία
Ζιέλικο Βιτόροβιτζ
VULS Valjevo

Δημιουργική ομάδα, Ελλάδα
  Elephant Walk

Συνεργάτης project
VULS, Βάλιεβο

Μετάφραση Κειμένων
Νάταλιγια Ρομάνοβιτζ
Νάγια Παπαπάνου
Ζιέλικο Βιτόροβιτζ

Υπεύθυνος
Booze Cooperativa
Σοφία Ζησίμου

Τμήμα διαχείρισης
BoozeCooperativa
Σοφία Ζησίμου
Άρτεμις Λειβαδάρου

Διεύθυνση Παραγωγής
Νάγια Παπαπάνου

Οργάνωση Παραγωγής
«Πλαστελίνη»
Αστική Μη Κερδοσκοπική


 

 

Τεχνικός/ Φωτιστικός Σχεδιασμός

Μιχάλης Μπούρης

 

Τεχνικός Βοηθός

Αλέξης Παπαχατζής

 

Παροχή Τεχνικού Εξοπλισμού

Γιάννης Μαλατάντης “Compuvideo”

 

Ειδικές Κατασκευές

Σταύρος Ιωακείμ

 

Κινηματογράφιση

Ειρήνη Φωσγκεράου

 

Φωτογράφηση

Elephant Walk

 

Trailer Έκθεσης

Elephant Walk

 

Γραφιστικά

Χάρης Μαχαίρας

“Happy Artists”

 

Ζωγραφικό έργο στην αφίσα

Νάταλιγια Ρομάνοβιτζ

 

ΦΟΡΕΙΣ:

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών
Πανεπιστήμιο Τεχνών Βελιγραδίου – Σχολή Καλών Τεχνών

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Δήμος Βάλιεβο, Σερβία
Града Ваљева, Србија
City of Valjevo, Serbia
Πρεσβεία της Ελλάδας στη Σερβία 
Πρεσβεία της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην Ελλάδα
Φεστιβάλ Ράσκρστζε
Booze Cooperativa

Ευχαριστήρια στους
Μίλομιρ Ρομάνοβιτζ
Δούσαν Άρσενιτζ
Ζόρα Μποίτσιτζ
Ντίνα Γιαμπουράνη
Οικογένεια Γυφτοδήμου- Καραγιώργη
Γιώργο Μπακόλα
Αδάμ
Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Καλιτέχνες
Μπαραμπούτη Κατερίνα
Μπρέγιαννη Στεφανία
Χαβιάρας Παρις
Τζβιετίνοβιτζ Αλεξάνδαρ
Έννετταχ Λεϊλα
Φλέσσα Δέσποινα
Γούσια Χριστίνα
Γρυπάρη Αλεξάνδρα
Χρνιάζοβιτζ Μίλαν
Γιερέμιτζ Τάμαρα
Καραθάνου Μαρία
Κιουρτσόγλου Λευτέρης
Κρστιτζ Άννα
Μαστερόπουλος Ιβάν Ν.
Νικίτοβιτζ Τίγιανα
Παππά Αλίκη

Παππάς Γιάννης
Ραντοβάνοβιτζ Βόισλαβ
Ρομάνοβιτζ Νάταλιγια 
Ρομάνοβιτζ Νίκολα 
Σταμοπούλου Λία
Στάνκοβιτζ Άννα
Τόρμπιτσα Σνιέζανα
Βιτόροβιτζ Ζιέλικο
Μπαραμπούτη Κατερίνα
Μπρέγιαννη Στεφανία
Χαβιάρης ΠάρηςΓεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Γερμανικό Κολέγιο Γραφικών Τεχνών της Αθήνας και Ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Έχει διδάξει το μάθημα της Ζωγραφικής Αφίσας στη σχολή Βακαλό και Θεωρία Γραφικών Τεχνών στη σχολή ΑΚΤΟ. Ως εικονογράφος, έχει συνεργαστεί με περιοδικά καθώς έχει συνεργαστεί και στο σχεδιασμό βιβλίων και εκδόσεων. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1984. Πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών κι Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εχει παρακολουθήσει σειράς σεμιναρίων στην Ιστορία της Τέχνης από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Α.Σ.Κ.Τ.), και στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (U.B.).Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα.Eχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις (“Λαβύρινθοι”, Πεκίνο 2008, Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα –“ III Tashkent Biennal”e, Τασκένδη 2005 κα.). Επιμελείται τον σχεδιασμό εικαστικών εκθέσεων και σκηνογραφεί για το θέατρο. Έργα της ανήκουν σε συλλογές ιδρυμάτων και εταιριών. Έχει λάβει διακρίσεις (HELMEPA/UNER-UNESCO, Diplome of Russian Art-Critics Federation).
Τζβιετίνοβιτζ Αλεξάνδαρ


Έννετταχ Λεϊλα

Φλέσσα Δέσποινα
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο το 1982. Παρακολουθεί το πέμπτο έτος σπουδών στην Σχολή Καλώ Τεχνών του Βελιγραδίου. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία.
Τριτοετής φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο Βελιγράδι, Τμήμα Ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986. Φοίτησε στο ΤΕΙ Αθήνας Τεχνολογία Γραφικών Τεχνών. Το 2006 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.
Γούσια Χριστίνα
Γρυπάρη Αλεξάνδρα


Χρνιάζοβιτζ Μίλαν

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό τμήμα της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης». Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ . Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.
Γεννήθηκε στην Tήνο το 1976. Απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Τμήματος «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ. Το 2002 αποφοίτησε από το Τμήμα Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Εχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και σε διεθνείς διοργανώσεις ( 11η Biennale Νέων Δημιουργών Της Ευρώπης και της Μεσογείου», «Κόσμος», 2003).
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1982. Το 2006 αποφοίτησε από την Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου. Έχει πραγματοποιήσει τρις ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία και το εξωτερικό.
Γιερέμιτζ Τάμαρα
Καραθάνου Μαρία
Κιουρτσόγλου Λευτέρης
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1983. Παρακολουθεί το πέμπτο έτος σπουδών στην Σχολή Καλώ Τεχνών του Βελιγραδίου στο Τμήμα Γλυπτικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία. Ζει και δουλεύει στο Βελιγράδι.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας Τμήμα Ζωγραφικής. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Τμήμα «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης» της Α.Σ.Κ.Τ. Το 2007 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων στην έκθεση “Labyrinths” στο Πεκίνο στα πλαίσια του Πολιτιστικού Έτους της Ελλάδας στην Κίνα. Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος / ενδυματολόγος και art director, σε περισσότερες από 40 παραγωγές στο σινεμά και το θέατρο.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο Δ εργαστήριο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί αφίσες και έντυπα.
Κρστιτζ Άννα
Μαστερόπουλος Ιβάν Ν.

Νικίτοβιτζ Τίγιανα
Γεννήθηκε στη Μιονικα της Σερβίας το 1978. Το 2009 αποφοίτησε από την Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, Τμήμα Γλυπτικής. Εχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία και το εξωτερικό.
Γεννήθηκε στη Μόσχα το 1979. Σπούδασε ως υπότροφος της ΕΠΕΚ στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2005 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές στην Ρωσία, την Ελλάδα και άλλες χώρες.
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι φοιτητής στο Δ εργαστήριο ζωγραφικής της ΑΣΚΤ. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και έχει επιμεληθεί αφίσες και έντυπα.
Παππά Αλίκη

Παππάς Γιάννης

Ραντοβάνοβιτζ Βόισλαβ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1982. Απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Το 2005 εισήχθη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γεννημένος στην Πάτμο το 1978. Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας στο Τμήμα Γλυπτικής και του Τμήματος Installation/Photography/Video, Universitat der Kunste Βερολίνου. Έχει συμμετάσχει σε επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1982. Αποφοίτησε από την Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου. Έχει πραγματοποιήσει εφτά ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία και το εξωτερικό.
Ρομάνοβιτζ Νάταλιγια 

Ρομάνοβιτζ Νίκολα 
Σταμοπούλου Λία
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1977. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, Τμήμα Ζωγραφικής. Υπότροφος του IKY για την εξειδίκευση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2006-08). Παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές στην Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις.
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1984. Aπόφοιτος του The School of Arts στο Βελιγράδι, Τμήμα Εσωτερικής Διακόσμησης. Πρωτοετής της Σχολής Καλών Τεχνών Βελιγραδίου στο Τμήμα Γλυπτικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία. Ασχολείται με την σκηνογραφία για το θέατρο.
Απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Παρακολούθησε σεμινάρια στο Center of Art “City Lit” στο Λονδίνο. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και σε διεθνείς διοργανώσεις όπως η Πολιτιστική Ολυμπιάδα στην Βαρκελώνη το 1992, X Bienal International del Deporte en las Bellas Artes Barcelona όπου και απέσπασε το 2ο βραβείο στο σχέδιο.
Στάνκοβιτζ ΆνναΤόρμπιτσα Σνιέζανα
Βιτόροβιτζ ΖιέλικοΓεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1978. Είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου του Τμήματος Τυπογραφίας όπου ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις. Απέσπασε το 1ο βραβείο στην 11η Biennale Φοιτητηκής Τυπογραφίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Studentski Grad, Βελιγράδι, 2002.
Γεννήθηκε στο Σίσακ της Κροατίας το 1983. Το 2008 αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών Βελιγραδίου, το Τμήμα Ζωγραφικής. Παρακολουθεί μεταπτυχιακές σπουδές Interdisciplinary Studies, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βελιγραδίου, στο Τμήμα Arts and Media. Έχει πραγματοποιήσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία.
Γεννήθηκε στο Βάλιεβο της Σερβίας το 1983. Το 2008 αποφοίτησε από την Σχολής Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, Τμήμα Ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Σερβία. Το 2009 εργάστηκε ως συντονιστής για το Εργαστήριο Τέχνης «L.U.V.R. », Βάλιεβο και ως σκηνογράφος της παράστασης «Πώς δημιουργήθηκε το θέατρο» (στην βάση του κείμενου του Κάρελ Τζάπεκ).
GUEST ARTIST:

elektrobalkana

Μουσική

Mminimaximum

Μουσική

Ρούλα Καραφέρη
Performance Art

didinel

Μουσική

Μπαραμπούτη Κατερίνα & Solis Barki

Μουσική

Making of